Bosque Esmeralda // Bosque Esmeralda



ROW was asked to develop a proposal for de redesign of the facade of a shopping center already under construction located on Jimenez Cantu Avenue in Zona Esmeralda on the northwest of Mexico City. The clients required a proposal that would be eye-catching and that at the same time would blend with the surrounding forests that are characteristic of the area. Due to the high costs involved in redesigning the façade in a project that was already under construction there where important budget constraints that needed to be taken into account as part of the design.


Our proposal consisted of a metallic façade superposed to the concrete structure of the building that created grand irregular volumes that went from bigger to lower roughness along the length of the façade.


Metallic plaques gave shape to the volume and adapted to the different uses of the shopping mall. On the parking level they would be perforated to allow natural light and ventilation to the interior, on the stores they would be solid and with a bright coating on their outer face and on restaurants and circulations they would be substituted with glass to show the views to the forests, hills and mountains of the surroundings.


Since the shopping center was being built on top of a 98 foot (30 meters) tall platform our design included the creation of a green wall covering the containment wall of the base and throughout the full length of the access ramp thus helping the structure mimic with its surroundings.



ROW fue invitado a desarrollar una propuesta para el rediseño de la fachada de un centro comercial en construcción en la Avenida Jiménez Cantú en Zona Esmeralda, al noroeste de la Ciudad de México. Los clientes requerían una propuesta que fuera llamativa y que al mismo tiempo se integrara a los bosques circundantes característicos de la zona. Debido a los altos costos que implica el rediseño de una fachada de un proyecto en construcción, existían importantes limitantes presupuestales que debían tomarse en cuenta como parte de los requerimientos de diseño.


Nuestra propuesta consistía de una fachada metálica superpuesta a la estructura de concreto del edificio que creaba grandes volúmenes irregulares que iban de mayor a menor complejidad a lo largo de la fachada.


Laminas metálicas daban forma al volumen y se adaptaban a los diferentes usos del centro comercial. En los niveles de estacionamiento estas eran perforadas para permitir el paso de la iluminación y ventilación natural. En las tiendas estas serian solidas y terminadas con un acabado brillante en su cara exterior. Finalmente en las áreas de restaurantes y circulaciones estos paneles serian substituidos por cristales para permitir a los usuarios disfrutar de las vistas de los bosques, colinas y montañas de los alrededores.


Debido a que el centro comercial se construiría sobre una plataforma de 30 metros de altura, el diseño contemplaba la instalación de un gran muro verde que cubriría el muro de contención de la base a lo largo de toda la rampa de acceso, permitiendo asi que la estructura se mimetizara con el entorno.




















Architects // Arquitectos: ROW Studio – Álvaro Hernández Félix, Nadia Hernández Félix, Alfonso Maldonado Ochoa.
www.rowarch.com
Use // Programa: Shopping Mall, Facade Redesign Centro Comercial, Rediseño de Fachadas
Client // Cliente: Grupo GDI
www.grupogdi.net
Architect of Record and General Contractor // Construcción y Proyecto Ejecutivo: INMOSUR SA de CV – Arq. Álvaro Hernández Cabada.
Location // Ubicación: Mexico City // Ciudad de México
www.carlosortega.mx
Contributors // Colaboradores: Carlos Marin, Ariel Rojo.
Date // Fecha: October 2008 // Octubre 2008
Renders // Visualizaciones: Lab07 for ROW Studio (Copyright ROW Studio)
www.grupogdi.net









ROW//Studio
Lamartine 328-901
Polanco
C.P 11570
Mexico, Distrito Federal
ROW Studio Social Networks