Bosque de Ocozoles



The house of the street of Bosque de Ocozoles located at the suburban area of Bosques de las Lomas in Mexico City. An 800 square meters (8611 sq. ft.) house that seeks to materialize the vision and future expectations of a young growing family that imagined their space as a built extension of their life aspirations. The clients, a couple with a traditional and discrete taste, wanted a house that would remind them of the austere elegance of the colonial architecture of other Mexican cities, along with a time lasting aesthetic, a petition we tended with the use of traditional materials like wood, cantera stone and plastered walls, high ceilings and the predominance of wall stretches over openings but using an abstract formal language.


With an extensive architectural program that includes four bedrooms, study, family room, dining room, living room, bar, ballroom, cellar, kitchen, yoga studio, service rooms, storage, guard house, orchard, garden, garage and ten bathrooms, the challenge was to integrate them all into a single volume that at the same time would comply with the zoning restrictions in a terrain with a considerable steepness, which implied a thorough analysis of areas, codes and habitability conditions to get to an economically viable proposal contained in a single building.


The L shaped footprint of the house occupies the northern and western edges of the plot where the largest slope is located thus allowing for a greater height at the living room, bar and ballroom and winning a third level in a semi basement where the yoga studio, cellar and some of the services are located. The removed soil from the excavation of the foundations and semi basement was used to level the garden that becomes accessible from the main entrance, ground floor and yoga studio.


The dwelling is conceived as a grand monolithic volume with carved volumes to create windows and balconies framed in natural cantera from where, in a clear day, it is possible to enjoy a privileged view of the Valley of Mexico. Despite its large dimensions, the house is perceived from the street as a two storey volume, a much smaller scale to reality, by using the different levels of the terrain. As a contrast to the solidness of the upper floor, the characteristic of the ground level is its transparency, particularly emphasized at the garage built with a 7 meters (23 ft.) wide span under two of the bedrooms.


Referencing the name of its street, the garden is planted with sweetgum trees (ocozoles), a native tree similar to the maple that changes with every season, giving the house changing views with the passing of time.



En la zona suburbana de Bosques de las Lomas en la Ciudad de México se localiza la casa de la calle Bosque de Ocozoles. Una residencia de 800 m2 que intenta materializar la visión y expectativas futuras de una joven familia en crecimiento que imaginaba su espacio como una extensión construida de sus aspiraciones de vida. Los clientes, una pareja de gustos tradicionales y discretos, deseaban una casa que les recordara la elegancia austera de las casas coloniales de otras ciudades del país, junto con una estética que resistiera el paso del tiempo, petición que atendimos con el uso de materiales tradicionales como madera, cantera y aplanados, espacios de grandes alturas y la predominancia de macizos contra vanos pero empleando un lenguaje abstracto.


Con un extenso programa que incluye cuatro recamaras, estudio, sala de televisión, comedor, sala, bar, salón de fiestas, cava, cocina, salón de yoga, cuartos de servicio, bodegas, caseta de vigilancia, huerto, jardín, estacionamiento y diez baños, el reto consistió en integrarlo en un solo volumen que al mismo tiempo cumpliera con los restricciones de zonificación en un terreno con una inclinación considerable, lo que implicó un minucioso análisis de áreas, normas y condiciones de habitabilidad hasta alcanzar una propuesta económicamente viable contenida en una sola edificación.


La casa esta desplantada en un esquema de L que ocupa los límites norte y poniente del lote en los que se ubicaba también la pendiente más pronunciada del terreno, lo que permitió una mayor altura en sala, bar y salón de fiestas y ganar un tercer nivel en semisótano donde se ubican el salón de yoga, cava y algunas áreas de servicio. La tierra removida para la excavación de cimentación y semisótanos se aprovechó para nivelar el jardín que de esta manera se vuelve accesible desde el acceso principal, la planta baja y el salón de yoga.


La vivienda está concebida como un gran volumen monolítico del cual se substrajeron porciones para crear ventanas y balcones enmarcados en cantera natural, desde los que se tiene en días despejados una vista privilegiada del Valle de México. A pesar de sus grandes dimensiones, el volumen de la casa se percibe desde la calle como un volumen de dos plantas, mucho menor tamaño al real, gracias al aprovechamiento de los desniveles del terreno. En contraste con la solidez de la planta alta, la planta baja se caracteriza por su transparencia, enfatizada particularmente en el garaje construido con un claro libre de 7 metros de ancho sobre el que se sostienen dos recamaras.


Haciendo referencia al nombre de la calle en la que se encuentra, el jardín está arbolado con liquidámbares (ocozoles), un árbol nativo similar al maple que cambia con las estaciones del año dándole vistas cambiantes a la casa con el correr del tiempo.












Architects // Arquitectos: ROW Studio – Álvaro Hernández Félix, Nadia Hernández Félix, Alfonso Maldonado Ochoa.
www.rowarch.com
Use // Uso: Residential residencial
Client // Cliente: Private
Location // Ubicación: Bosques de las Lomas, Mexico City
Date // Fecha: 2015 (under construction // en construcción)






































ROW//Studio
Lamartine 328-901
Polanco
C.P 11570
Mexico, Distrito Federal
+52 (55) 41688319
info@rowarch.com
press@rowarch.com
ROW Studio Social Networks