Cuvier 83 // Cuvier 83



We were asked to remodel the facade and roof top terrace of a building that was born as a house in the 50s that now, after years of neglect and inconsiderate interventions, needed an urgent makeover. The site is located in the centric mid density neighborhood of Anzures in Mexico City and is surrounded by two and three level mid century houses and buildings with tree lined avenues.


The structure that started as a house had become unrecognizable after at least five interventions by different architects in several periods of time to the point, that with added floor levels, it was transformed into a rental apartments complex with four units. Even though the extra density made sense in such a neighborhood, the construction never truly embraced its new identity becoming a hybrid, half house, half building, that was completely alien to its street.


Our intervention was set with two goals in mind, on one hand to give it a proper scale and identity as a Condominium and on the other to seamlessly fit its surroundings. The first step was to completely demolish the existing balconies and façade that had even become a structural hazard for the construction. After replacing the structural elements we built a new set of balconies that gave a new sense of lightness and scale to the place.


The flaring walls and ceiling of the balconies recede into the glass doors of the apartment reducing the perceived weight of the structural elements while framing views from the inside and outside. All the surfaces of these outside spaces are covered with cement tiles made out of a revisited version of the ´houndstooth´ pattern designed in collaboration with graphic designer and illustrator Christian Pacheco. This repetitive pattern so commonly used on fabrics and fashion design acquires real textile qualities as it follows the flaring surfaces of the balconies. When the angles of the surfaces don’t match the continuity of the patterned tiles these are substituted with black pieces that act as seems that fit together the opposing planes. The application of the tiles on the ceiling was possible with a special paste developed specially on laboratory by Perdura for the project.


The railings of the balconies where designed by industrial designer Victor Aleman with 45° tilted metal poles that match the pattern of the tiles virtually fusing together the two images and keeping the continuity of the patter as uninterrupted as possible. The same solution is applied for the outside lighting with the use of industrial T-8 LED lamp tubes that become almost invisible at daytime to later take a leading role during the night.


On top of the apartments the shared rooftop terrace reproduces the ´houndstooth´ design of the tiles as a large scale graphic executed with a casted quartz anti slipping floor system in white, gray and black. The same lines of the pattern are continued trough the surrounding walls in opposite and angles whenever they touch the floor pattern. Functional elements like ventilation shafts, tubes and ladders where left in their crude state to emphasis the urban condition of the site, where water tanks, buildings of all shapes and sizes and fifty years old trees conforms the line of vision.


Nos pidieron remodelar la fachada y terraza de azotea de un edificio que nació como casa en los cincuenta y que hoy, tras años de negligencia e intervenciones desconsideradas necesitaba una urgente renovación. El sitio está ubicado en el barrio céntrico de mediana densidad de Anzures en la Ciudad de México y está rodeado por casas y edificios de dos o tres niveles de mediados de siglo así como avenidas arboladas.


La estructura que empezó siendo una casa se volvió irreconocible tras al menos cinco intervenciones de arquitectos diferentes en varios periodos de tiempo al tiempo que, con niveles adicionales, se transformo en un edificio de departamentos en renta con cuatro unidades. Si bien la densidad extra hace sentido en un barrio como este, la construcción realmente nunca adoptó su nueva identidad, volviéndose un hibrido, mitad casa, mitad edificio, que era completamente ajeno a la calle.


Nuestra intervención se fijo dos metas, por un lado darle una escala e identidad adecuados como edificio de departamentos y por el otro permitir su integración con su entorno. El primer paso consistió en demoler completamente la fachada y balcones existentes que se habían convertido incluso en un peligro estructural para la construcción. Tras reemplazar los elementos estructurales construimos una nueva serie de balcones que le dieron una sensación de ligereza y escala.


Los muros y plafones abocinados se remeten hacia la canceleria de vidrio del departamento reduciendo la altura percibida de los elementos estructurales mientras enmarcan las vistas del interior y exterior. Todas las superficies del exterior están recubiertas con mosaicos de cemento en una versión reinterpretada del patrón de “pata de gallo” diseñados en colaboración con el diseñador grafico e ilustrador Christian Pacheco. Este patrón repetitivo tan comúnmente usado en el diseño telas y moda adquiere cualidades textiles conforme sigue las superficies abocinadas de los balcones. Cuando los ángulos de la superficie no coinciden en la continuidad de los mosaicos de pata de gallo estos son substituidos por piezas negras que actúan como costuras que unen los planos opuestos. La aplicación de los mosaicos en el plafón fue posible gracias a un pegamento especial desarrollado en los laboratorios de Perdura para el proyecto.


Los barandales de los balcones fueron propuestos por el diseñador industrial Víctor Alemán con postes inclinados a 45° que coinciden con el patrón de los mosaicos fusionando virtualmente las dos imágenes y manteniendo la continuidad del patrón de forma casi ininterrumpida. La misma solución se empleo para la iluminación exterior con el uso de lámparas industriales T-8 de LED que son prácticamente invisibles durante el día para después tomar un rol protagónico durante la noche.


Sobre los departamentos la terraza común de azotea reproduce el diseño de pata de gallo de los mosaicos como un grafico de gran escala ejecutado con sistema de pisos de cuarzo sembrado antiderrapante en blanco, gris y negro. Las mismas líneas del patrón continua sobre los muros perimetrales ángulos y colores opuestos cada que tocan el dibujo del piso. Los elementos funcionales como tubos de ventilación, ductos y escaleras fueron dejados en su condición cruda para enfatizar las condiciones urbanas del sitio donde tanques de agua, edificios de todas las formas y tamaños junto con árboles de cincuenta años conforman el horizonte.




























































Architects // Arquitectos: ROW Studio + Ana Soberanes – Álvaro Hernández Félix, Nadia Hernández Félix, Alfonso Maldonado Ochoa, Ana Soberanes Santin.
www.rowarch.com
Use // Programa: Multi Unit Dwelling Edificio de Departamentos
Client // Cliente: Private
Location // Ubicación: Mexico City // Ciudad de México
Design Team // Equipo de Diseño: Omar Muñoz, Ana Karen Nando
Date // Fecha: 2013
Furniture // Mobiliario: Sillas Al-Ma by Ariel Rojo
www.arielrojo.com
Metalwork Design// Diseño de Herreria: Victor Aleman
www.victoraleman.mx
Tiles paste and waterproofing // Pegamento de mosaicos e impermeabilización: Perdura
www.sylpyl.com
Special Coatings // Recubrimientos Especiales: Industrias Sylpyl
www.perdura.com.mx
Paint // Pintura: Comex
www.comex.com.mx
Photography // Fotografia: Sofocles Hernandez (Copyright ROW Studio)


























ROW//Studio
Lamartine 328-901
Polanco
C.P 11570
Mexico, Distrito Federal
+52 (55) 41688319
info@rowarch.com
press@rowarch.com
ROW Studio Social Networks