Wax Revolution Polanco // Wax Revolution Polanco



Wax Revolution, a new epilation chain based in Mexico, hired us for the design of their second branch in the upscale neighborhood of Polanco in Mexico City. With the goal of setting a new standard on what they regard as artistry in hair removal, they sought for designed spaces for their boutique salons that would be as unique as their services.


Located in a semi basement of what used to be part of the parking of a refurbished building from the 50s the site was a narrow, dark, humid and terribly neglected space that was almost completely concealed from the public eye, but given its location in one of the main avenues of the neighborhood it represented a unique opportunity in terms of potential clients.


The first challenge was to give notoriety to an otherwise invisible space, for this we proposed a faceted structure made from a sequence of black steel frames descending from the street to the salon in a similar fashion to a subway entrance thus making the site evident to the enormous traffic of people strolling and driving by. The brand sign is fixed from the uppermost frame with its two lateral faces tilted to a 45° angle to allow maximum visibility of the logo to the passersby.


At the entrance of the site a long and narrow corridor was converted into the reception of the salon. Using the front desk, with its faceted faces that flow from the main door towards the end of the hall, as the main feature element of the room the perspective is elongated and distorted giving it a most needed sense of spatiality. The extremely low height of the ceiling is altered by the use of mirrors and the color black, which makes one lose reference to the actual dimensions of the room.


A series of shelves are used to display the various products sold at Wax Revolution which include brands such as Mallin + Goetz, Baxter of California, Snowberry, Uslu Airlines and Rubis Switzerland which become a visual focus point when waiting for an appointment.


The back wall serves as a chalkboard where the specials and packages are displayed and a sliding door directs the visitor to the corridor that leads to the individual service cabins. Each cabin is assigned and identified by a color which can be located by following the corresponding lines on the epoxy resin floor. The lights are fixed to the wall as a continuous strip with 45° and 90° angles as a way to liberate height from the low ceiling of the space.


A small open blue cabin located at the end of the corridor is used as a brow bar with an adjustable barber’s chair. Located on the opposite side are the client’s restroom and shower with yellow and blue glass tiles along with the staff bathroom.


When turning right following the corridor after the brow bar the three main cabins are revealed for the first time. Formed as faceted volumes that expand the visuals of the corridors they are covered with colored mirrors that multiply the views, colors and lights to infinity in a mesmerizing effect. These mirrors are colored with the same tint used to color spheres, but given the fragility of that tint it is covered with a custom made coating that was researched and developed specifically for this project by Sylpyl Industries giving it the necessary resistance for easy maintenance.


The area of the green and yellow cabins gains noticeable height in comparison to the rest of the site and this sense of height is perceptually continued to the pink cabin, which is located in the lower part, by the continuity of the faceted volumes.


A light bulb in the exterior of each cabin, which is connected to the light in the interior, indicates if they are in use. Inside the cabins all the operational furniture is colored white while the fixed elements are integrated in the same color as the cabins. The floor is covered with natural linoleum to provide the best levels of hygiene and durability.


The colored cabins and their varying geometry guarantee a unique experience for the clientele with each visit to the salon.



Wax Revolution, una nueva cadena de depilación en México, nos contrato para diseñar su segunda sucursal en el lujoso barrio de Polanco en la Ciudad de México. Con la meta de establecer un nuevo estándar en lo que denominan arte en depilación, requerían espacios diseñados para sus salones boutique que fueran tan únicos como sus servicios.


Ubicado en el semisótano de lo que solía ser parte del estacionamiento de un edificio remodelado de los cincuentas el local era estrecho, obscuro, húmedo y terriblemente abandonado que estaba prácticamente oculto a la vista, pero que dada su ubicación en una de las principales avenidas de la colonia representaba una oportunidad única en términos de clientes potenciales.


El primer desafío consistía en darle notoriedad a un espacio prácticamente invisible, por lo que propusimos una estructura facetada formada por una secuencia de marcos de acero negros que descienden del nivel de calle al salón de forma similar a una entrada de metro, evidenciando así el local a la enorme cantidad de gente que camina y conduce por el lugar. El letrero de la marca se fijo en el marco superior y con sus dos caras laterales inclinadas a un ángulo de 45° permite su máxima visibilidad para los transeúntes.


En la entrada un largo y angosto corredor fue convertido en la recepción del salón. Utilizando el mueble de recepción, con sus caras facetadas que fluyen desde la puerta principal hacia el fondo de la sala, como principal elemento de diseño en la habitación, la perspectiva se alarga y distorsiona dando un muy necesario sentido de espacialidad. El nivel extremadamente bajo de la losa es alterado por el uso de espejos y el color negro, que permiten perder la percepción real de las dimensiones del espacio.


Una serie de entrepaños son usados para exhibir los diferentes productos a la venta en Wax Revolution y que incluyen marcas como Mallin + Goetz, Baxter of California, Snowberry, Uslu Airlines y Rubis Switzerland que se convierten en el centro de atención mientras se espera una cita.


El muro del fondo esta adecuado como un pizarrón donde se muestran las promociones y paquetes y desde donde una puerta corrediza conduce al visitante hacia el corredor que conecta con las cabinas de servicio. Cada cabina es asignada e identificada por color y pueden ubicarse al seguir las líneas correspondientes en el piso de resina epóxica. Las lámparas están colocadas en los muros como una línea continua en ángulos de 45° y 90° contribuyendo a liberar altura hacia el plafón.


Una pequeña cabina azul localizada al final del pasillo es usada para el tratamiento de cejas y cuenta con una silla ajustable de barbero. En el lado opuesto se localizan el baño de clientes y regadera recubiertos en mosaicos de vidrio amarillos y azules así como el baño de empleados.


Al girar a la derecha siguiendo el pasillo después de la cabina de cejas las tres cabinas principales son visibles por primera vez. Formadas por volúmenes facetados que expanden las visuales del corredor están recubiertas por espejos de colores que multiplican las vistas, tonos y luces en un fascinante efecto infinito.


Estos espejos están entintados con el pigmento utilizado en esferas, pero debido a la fragilidad de dicha tinta están recubiertos por un acabado químico hecho a la medida y que fue investigado y desarrollado específicamente para este proyecto por Industrias Sylpyl otorgándole la resistencia necesaria para un fácil mantenimiento.


El área de las cabinas verde y amarilla gana una altura considerable en comparación con el resto del espacio y esta sensación de altura es continuada visualmente hacia la cabina rosa, localizada en la zona de techos bajos, por la continuidad de los volúmenes facetados.


Un foco al exterior de cada cabina, conectado a las lámparas del interior, indica si se encuentran en uso. Dentro de las cabinas todo el mobiliario funcional es de color blanco mientras que el mobiliario fijo mantiene el mismo color de cada cabina. El piso está recubierto en linóleo natural para mantener los más altos niveles de higiene y durabilidad.


Las cabinas de color y usos variantes geometrías garantizan una experiencia única para la clientela con cada visita al salón.




























































































































































Architects // Arquitectos: ROW Studio – Álvaro Hernández Félix, Nadia Hernández Félix, Alfonso Maldonado Ochoa.
www.rowarch.com
Use // Programa: depilation salon salón de depilación
Client // Cliente: Wax Revolution
www.waxrevolution.com
Location // Ubicación: Mexico City // Ciudad de México
Design Team // Equipo de Diseño: Midori Calvo, Francisco Mota, José Manuel Garín
Date // Fecha: 2012
Woodwork // Carpintería: Anuar Pacheco
Mirrors // Espejos: Ricardo Sanchez, Eduardo Andrade
Special Coatings // Recubrimientos Especiales: Industrias Sylpyl
www.sylpyl.com
Paint // Pintura: Comexl
www.comex.com.mx
Photography // Fotografia: Sofocles Hernandez (Copyright ROW Studio)












ROW//Studio
Lamartine 328-901
Polanco
C.P 11570
Mexico, Distrito Federal
+52 (55) 41688319
info@rowarch.com
press@rowarch.com
ROW Studio Social Networks