ROW // Studio » Blog Archive » Maison Carlos Ortega // Maison Carlos Ortega
Maison Carlos Ortega // Maison Carlos Ortega



With an extremely low budget of $6000 dollars the refurbishment for the apartment of fashion designer Carlos Ortega was done in a period of just 6 weeks and with the client already occupying the site.


The intervention aimed to create a very clear division between public and private areas. The public areas serve both as the living room of the apartment and as a showroom for the client’s brand. The private areas on the other hand needed special emphasis on the storage and grooming areas where the client could store his clothing collection along with his own creations and that can be used at the same time as a dressing room for his clients. These areas are separated by a twisting wall of panels that span from the kitchen on to the bedroom on a diagonal axis. A twist in the base of this wall enlarges the available floor area in the bedroom generating sufficient space for a desk and at the same time maintaining the spatial sensation on the outside.


A similar twisted wall crosses the opposite wall adding a large shelving space for the client’s book collection and to exhibit some of his clothes.


The whole refurbishment was done with OSB panels to maximize the budget with some details tinted in several different colors in the living room and on shades of gray for the single bedroom. These tinted stripes follow different color sequences going from yellow to white when viewed from the entrance towards the windows, yellow to red from the window towards the kitchen and from black to white inside the bedroom.



Con el extremadamente bajo presupuesto de $6000 dólares la remodelación del departamento del diseñador de moda Carlos Ortega se realizo en un periodo de tan solo 6 semanas y con el cliente habitando el lugar.


La intervención buscaba lograr una clara división entre las áreas públicas y privadas. Las áreas públicas sirven como sala para el departamento y como sala de exhibición para la marca del cliente. Por su parte las áreas privadas necesitaban especial énfasis en las áreas de almacenaje y aseo personal donde el cliente puede almacenar su colección de ropa junto con sus propias creaciones y que también puede ser usada como vestidor por sus clientes. Estas areas están separadas por un muro torcido de paneles que cruzan de la cocina a la recamara en un eje diagonal. Un doblez en la base de este muro amplia el espacio en planta en la recamara, generando suficiente espacio para un escritorio y al mismo tiempo mantiene la sensación de espaciosidad en el exterior.


Un muro torcido de forma similar cruza la cara opuesta de la habitación, añadiendo un gran entrepaño para la colección de libros del cliente y para exhibir algunas de sus prendas.


Toda la remodelación fue realizada con paneles de OSB para minimizar el costo y que incluye algunos detalles entintados en diferentes colores en la sala y en escala de grises en la única recamara. Estas líneas entintadas siguen diferentes secuencias de colores, que van del amarillo al blanco cuando son vistas desde la entrada hacia la ventana, de amarillo a rojo de la ventana a la cocina y de negro a blanco en el interior de la recamara.














































Architects // Arquitectos: ROW Studio – Álvaro Hernández Félix, Nadia Hernández Félix, Alfonso Maldonado Ochoa.
www.rowarch.com
Use // Programa: Single Bed Apartment, Showroom Departamento de una Recamara, Sala de Exhibición
Client // Cliente: Carlos Ortega
www.carlosortega.mx
Location // Ubicación: Mexico City // Ciudad de México
Design Team // Equipo de Diseño: Luis Larumbe, Isaac Cielak.
Date // Fecha: 2010
Photography // Fotografia: Jorge Sivla (Copyright ROW Studio & Glocal Design)

















ROW//Studio
Lamartine 328-901
Polanco
C.P 11570
Mexico, Distrito Federal
ROW Studio Social Networks