ROW // Studio » Blog Archive » Evergreen La Florida // Evergreen La Florida
Evergreen La Florida // Evergreen La Florida



The project is located in a heavily wooded 86,111 sq. ft. (8000 sq. mts) plot in the Florida neighborhood in southern Mexico City. The brief required the construction of a luxury apartments complex and the headquarters for the foundation that finances the project.


The buildings are placed in such a way that all the existing trees are preserved. The facades are covered with plants as a camouflage strategy that conceals them behind the trees and give to the interior of the apartments the sensation of living on the treetops.


All the parking and service areas are located below the buildings to maximize the porosity of the soil and to avoid any visual obstruction on the ground level which becomes a continuous garden from the access on to the back of the plot. The ground level apartments are protected with a “land fold” covered with bushes that warrants their privacy and allows them to enjoy of a 2152 sq. ft. (200sq mts) private patio that surrounds them.


The rooftops are covered with a wooden deck that fades out to the vegetation of the facades. In these roof gardens the inhabitants of the apartments can have gatherings, meals, parties or enjoy the views of the gardens and the surroundings.


The complex haves an amenities building that includes a workout area, a swimming pool, a ballroom and a cafeteria and is surrounded by ponds and the different sceneries of the gardens.



El proyecto se localiza en un terreno intensamente arbolado de 8000 m2 en la Colonia Florida en el sur de la Ciudad de México. El programa incluía un complejo de departamentos de lujo así como las oficinas generales de la fundación que financiaría el proyecto.


Los edificios se desplantan de tal manera que todos los arboles existentes en el terreno son respetados. Las fachadas de los edificios están cubiertas de vegetación siguiendo una estrategia de camuflaje que sirve para ocultar a los edificios entre los árboles y que al mismo tiempo genera la sensación de vivir entre sus copas desde el interior de los departamentos.


El estacionamiento y todos los servicios se localizan debajo del desplante de cada edificio con el fin de maximizar las áreas de suelos permeables y evitar obstáculos visuales a nivel de piso, el cual se convierte en un gran jardín continuo desde el acceso hasta el fondo del terreno. Los departamentos de planta baja se aíslan del conjunto gracias a un “doblez de tierra” completamente recubierto de arbustos y que separa un patio privado de 200 m2 por departamento del resto del conjunto.


Las azoteas están recubiertas con un piso de madera que se desvanece hacia la vegetación de las fachadas. En estos jardines de azotea los vecinos pueden realizar comidas, fiestas, reuniones o cualquier otro tipo de actividad social o simplemente salir a disfrutar de las vistas de los jardines y los alrededores. El complejo cuenta también con un edificio de amenidades rodeado de estanques y jardines y que incluye gimnasio, alberca, salón de fiestas y cafetería.
























Architects // Arquitectos: ROW Studio – Álvaro Hernández Félix, Nadia Hernández Félix, Alfonso Maldonado Ochoa.
www.rowarch.com
Use // Programa: Luxury Housing Complex, Corporate Offices Conjunto de Vivienda de Lujo, Oficinas Corporativas
Client // Cliente: Fundación Acapulco
Architect of Record and General Contractor // Construcción y Proyecto Ejecutivo: INMOSUR SA de CV – Arq. Álvaro Hernández Cabada.
Location // Ubicación: Mexico City // Ciudad de México
Contributors // Colaboradores: Alejandro Maldonado, Ana Mancera, Antonio Scheffler, Ildefonso Navarro, Gloria Maldonado, Patricia Suárez.
Date // Fecha: August 2009 // Agosto 2009
Renders // Visualizaciones: Flow Studio (Copyright ROW Studio)















ROW//Studio
Lamartine 328-901
Polanco
C.P 11570
Mexico, Distrito Federal
+52 (55) 41688319
info@rowarch.com
press@rowarch.com
ROW Studio Social Networks